Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nasza rodzima kuchnia, to zdecydowane smaki! Albo coś jest zdecydowanie kwaśne, albo zdecydowanie słodkie w swoim wyrazie, itd. Zupełnie inaczej jest w krajach Azji... Różne smaki przenikają się w tej samej potrawie i tym samym zwiększają paletę doznań u konsumenta, w tym samym momencie... Z takiej potrzeby zrodził się mój kolejny przepis. Jest to zainspirowana kuchnią wietnamską, wołowina w orientalnym sosie słodko kwaśnym, z dodatkiem ananasa i pieczarek, a podana z delikatnym ryżem jaśminowym. Czy ten smak jest w stanie pobudzić zmysły u typowego mieszkańca naszego kraju? No cóż, zachęcam do podjęcia takiej próby, bo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Zatem próbujcie, a ja życzę smacznego! <WJ>

Składniki

  • 500 g wołowiny (łopatka)
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 125 g pieczarek
  • 500 ml wrzątku
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ananas
  • 100 g cukru palmowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 90 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie).

    Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek.

    Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach, mieszamy, dusimy na średnim ogniu wraz z rozgniecioną trawą cytrynową. Po 5 minutach dodajemy wrzątek, dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę (po tym czasie usuwamy trawę cytrynową). Następnie dusimy 30 minut na dużym ogniu.



    W tym czasie przygotowujemy dodatki do sosu.



    Papryki drobno siekamy.

    Ananas obieramy, część drobno kroimy, resztę zjadamy.



    Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, mieszamy razem z cukrem, solą, słodką mieloną papryką oraz octem.

    Dusimy przez 15 minut, łączymy z mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Dokładnie rozrabiamy.

    Danie podajemy z ryżem jaśminowym i posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 13 stycznia
Cos wspanialego.
Gratuluje :=_
Fram 13 stycznia
no proszę, a ja tu od wczoraj chodzę i kombinuję, co by tu w weekend upichcić... a że czasu mam sporo, bo... Czytaj całość »
no proszę, a ja tu od wczoraj chodzę i kombinuję, co by tu w weekend upichcić... a że czasu mam sporo, bo powakacyjna kwarantanna, to biorę przepis na test ;-)
KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g wołowiny (łopatka)
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 125 g pieczarek
  • 500 ml wrzątku
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ananas
  • 100 g cukru palmowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 90 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki