Duszona pierś (filet) z indyka.

Duszona pierś (filet) z indyka.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Na ciepło i zimno.

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka (filet),
  • sól, pieprz,kolendra, lubczyk, sól czosnkowa,
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie

  1. Pierś wypłukać i osuszyć ręcznikiem.
    Z soli, pieprzu, soli czosnkowej, lubczyku, kolendry i oleju przygotować marynatę. Natrzeć pierś, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 15-20 minut przed duszeniem.
    Przekładamy na patelnię wraz z powstałym sokiem.
    Jeżeli nie ma czasu na leżakowanie mięsa w lodówce to dusimy od razu
    na patelni.
    Dusimy pod przykryciem. Oczywiście nie zapominamy o podlewaniu mięsa od czasu do czasu niewielką ilością wody.

  2. Smakuje znakomicie do obiadu ale również na zimno.
    Dla podkreślenia smaku można podać żurawinę.

Składniki
  • 1 kg piersi z indyka (filet),
  • sól, pieprz,kolendra, lubczyk, sól czosnkowa,
  • 2-3 łyżki oleju.
Składniki