Duszona pieczona łopatka z boczniakami

Duszona pieczona łopatka z boczniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką.

Składniki

  • 400 g łopatki pieczonej
  • 200 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ziarna jałowca
  • świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 04 stycznia 2016
Bajecznie smaczne połączenie, a prezentacja tylko zaprasza do skosztowania :)
Obserwator 04 stycznia 2016
To mięso było przepyszne :)
kasia90 06 stycznia 2016
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g łopatki pieczonej
  • 200 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ziarna jałowca
  • świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
  • sól, pieprz
Składniki