Duszona karkówka w cebuli

Duszona karkówka w cebuli
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Karkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam.

Składniki

  • 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg),
  • sól himalajska do smaku,
  • kminek cały,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • ok. 800 g białej cebuli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kminkiem i dokładnie wklepujemy w mięso.
    Obrana cebulę kroimy w grube plastry i delikatnie oprószamy solą.
    Karkówkę mieszamy z cebulę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc.

    Karkówkę wyciągamy z cebuli.
    W dużym garnku, o szerokim dnie (tak żeby zmieścił się mięso) rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę i wlewamy kubek wrzącej wody.
    Garnek przykrywamy pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 4 godz.
    W połowie duszenia możemy odwrócić mięso.

    Rada: jeśli jest za mało wody, można dolać, ale to nie jest konieczne, mięso nie musi być całkowicie zakryte.

    Sprawdzamy czy sos powstały podczas duszenie jest wystarczająco słony i ostry.

    Upieczoną karkówkę, można od razu podawać, lub w całości pozostawić na później, przestudzony łatwiej się kroi.

  2. Cebulę z wywarem miksujemy za pomocą blendera, sos jest już gotowy.

    Rada: żeby sos nie był za tłusty, wystarczy wyciągnąć karkówkę, zebrać z wywaru nadmiar tłuszczu. Można też pozostawić wywar do schłodzenia i bez problemu ściągnąć zastygnięty tłuszcz. :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 08 stycznia 2018
Ależ pysznie wygląda, chętnie bym wszamał dwa kawałki na obiad.
Super danie :)
Składniki
  • 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg),
  • sól himalajska do smaku,
  • kminek cały,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • ok. 800 g białej cebuli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.
Składniki