Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nie wygląda apetycznie, ale warto spróbować :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Wszystkie składniki (bez wody) mieszamy w miseczce, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Mięso kroimy w plastry po jego długości. Mój kawałek karkówki był bardzo tłusty i z przerostami dlatego wykrojone plastry były raz większe, raz mniejsze. Jeśli to możliwe - odcinamy z zewnątrz nadmiar tłuszczu i przerostów. Do pojemnika na żywność wlewami kilka łyżek naszej zaprawy i układamy na tym pierwszą część mięsa. Kiedy zakryjemy dno smarujemy marynatą górną część ułożonego mięsa. Na to znowu kładziemy wycięte plastry i tak w koło aż skończy nam się mięso. Patyczkiem do szaszłyków lub innym szpikulcem wielokrotnie przebijamy mięso. Dzięki temu marynata lepiej wniknie w jego strukturę i nada lepszego aromatu. Moja karkówka marynowała się 48 godzin w lodówce, ale myślę że czas można spokojnie skrócić do 24 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu, grzałki góra doł, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę - przekładamy zamarynowane mięso do brytfanny i podlewamy wodą. Pozostałą marynatę również wlewamy do brytfanki. Blachę wkładamy na środkowe piętro i na niej umieszczamy naszą karkówkę. Co dwadzieścia minut podlewałem mięso powstającym w trakcie pieczenia sosem. Po upływie półtora godziny dodane zostały surowe ziemniaki. Obniżyłem temperaturę do 150 stopni i dusiłem dalej aż do miękkości ziemniaka. Polecam spróbować.