Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona karkówka"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i podziel na cztery kotlety. Nie rozbijaj ich.
Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Kawałki mięsa oprósz z dwóch stron solą i pieprzem oraz mieloną wędzoną papryką i kuminem.
Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz. Dodaj cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie podlej całość 1-2 szklankami wody. Wrzuć ulubione zioła oraz kawałek laski cynamonu. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa (30-40 minut).
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz, potem pokrój na kawałki. Wymieszaj z piórkami czerwonej cebuli. Przeciśnięty czosnek utrzyj ze szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oleju oraz pieprz do smaku. Uduszone mięso wyłóż na półmisek. Polej odrobiną sosu. Na mięsie rozłóż sałatkę, ozdób ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 370 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety