Duszona kapusta z soczewicą

Duszona kapusta z soczewicą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kiszona kapusta duszona z soczewicą sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ja podałam ją z puree ziemniaczanym.

Składniki

  • Kapusta kiszona (z marchewką i przyprawami) - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Soczewica zielona - 150g
  • Masło - 2 łyżki
  • Kostka rosołowa wołowa - 1szt
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę przepłukujemy, odciskamy i siekamy. Soczewicę płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista dodajemy kapustę. Smażymy razem 5 minut. Dodajemy 300ml wody i kostkę. Kiedy woda się ugotuje dosypujemy soczewicę. Gotujemy 40 minut (soczewica powinna być już miękka), co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. Doprawiamy pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Wanessa 30 listopada 2021
Na pewno pyszna
Składniki
  • Kapusta kiszona (z marchewką i przyprawami) - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Soczewica zielona - 150g
  • Masło - 2 łyżki
  • Kostka rosołowa wołowa - 1szt
  • Pieprz do smaku
Składniki