Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ta kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu :) Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam

Składniki

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 300 g suszonych grzybów
  • garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek )
  • 1cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g masła
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1łyżka maggi

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wyciągnąć z wody, przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.

  2. Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.
    W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

  3. Ugotowane grzyby odcedzić (zachować wywar), cebulę pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać grzyby, śliwki, masło - chwile razem podsmażać, po czym dodać obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać.

  4. Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać maggi. Ważne jest, aby kapustę często mieszać, próbować i w miarę swoich kubków smakowych dokwaszać lub nie.
    Podczas mieszania trochę płynów powinno odparować, dzięki temu kapusta powinna mieć lekko zawiesistą konsystencję.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 02 marca
Super taka kapustka. Gratuluję :-)
kulinarnagosia 04 marca
Dziękuję :)
helenapon 05 marca
Smaczniutka. Robię podobną.
Składniki
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 300 g suszonych grzybów
  • garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek )
  • 1cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g masła
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1łyżka maggi
Składniki