Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona kapusta to jedno z tych dań, które w największym stopniu kojarzą nam się ze świętami. Jak przyrządzić to tradycyjne wigilijne danie? Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na duszoną kapustę wprost z babcinego zeszytu z recepturami.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Odcedź kapustę kiszoną i posiekaj. Przełóż do garna, zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na początku bez przykrycia na większym ogniu. Po zagotowaniu, gotuj do miękkości pod przykryciem około 50 minut.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Dodaj ją do gotującej się kapusty około 10 minut przed końcem jej gotowania.
Obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Przełóż na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i smaż krótko do zeszklenia się cebuli. Smażąc cebulę często ją mieszaj, aby się nie przypaliła.
Do cebuli dodaj kolejne 2 łyżki oleju i dodaj mąkę. Podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, w którym stworzy się zasmażka o jasnobrązowym kolorze.
Dodaj cebulę i zasmażkę do ugotowanej już kapusty. Wymieszaj. Jeśli to konieczne, to zagotuj całość raz jeszcze.
Przypraw solą i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.