Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To potrawa dla smakoszy ciasta drożdżowego z mięsnym dodatkiem i białym serem formaggio, polecam ;)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 151
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1314
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1083
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 151
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1314
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1083
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i odstawić do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długość keksówki i posmarować majonezem. Zmielić mięso (u mnie mięso pieczeniowe z poprzedniego dnia, a konkretnie karczek pieczony z czosnkiem), ale równie dobrze można dodać jakiekolwiek mięso mielone, wcześniej usmażone z przyprawami. Na ciasto wyłożyć zmielone mięso i poukładać plastry białego sera. Następnie ciasto zwinąć.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć do niej ciasto. wierzch posmarować wodą. Piec w nagrzanym do temp. ok. 165 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.
Pokroić i podawać na ciepło z ulubionym sosem, u mnie beszamelowy :) Smacznego!