Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy warkocz posypany makiem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i solą. Drożdże rozprowadź w 1/2 szklanki mleka i wlej do miski z mąką. Wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło i ostudź. Do zaczynu wlej masło, resztę mleka, dodaj cukier waniliowy i wbij jajka.
Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ponownie zagnieć ciasto. Przygotuj warkocze i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto piecz ok. 30 minut w 200 st. C. Podawaj z dżemem owocowym lub konfiturą.
Jak to zrobić?
Zaplatanie warkocza Podziel ciasto na 3 porcje. Z każdej uformuj wałek. Zapleć je w warkocz. Odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i posyp makiem.Źródło: Olivia