Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe placuszki"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 28
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 45
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 939
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 89
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 28
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 45
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 939
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 89
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, 50 ml ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj maślankę z jajkami. Dodaj resztę mąki, rum, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wyrośnięty rozczyn.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj porcje ciasta i smaż rumiane placuszki. Wyjmuj łyżką cedzakową. Układaj na pergaminie, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Śliwki (letnia odmiana) umyj, przekrój na połówki, pozbaw pestek, a następnie pokrój w plasterki. Ułóż na blasze. Dodaj masło oraz 2 łyżki cukru. Piecz w temp. 160 st. 10-12 minut. Przełóż do rondelka razem z powstałym sosem. Wlej 100 ml wody, wsyp resztę cukru, cukier waniliowy i cynamon, zagotuj.
Wlej budyń rozprowadzony w 1/3 szklanki wody. Chwilę gotuj razem. Gorące placuszki podawaj z krążkami śliwek i sosem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 1,80 zł.
. Latem do deserów używaj kolorowych odmian śliwki renklody.Źródło: Świat kobiety