Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe placki ziemniaczane"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 516
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14546
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 516
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14546
Składniki
Umyte, obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy przez ściereczkę lub na plastikowym sitku do garnka.
Gdy sok się ustoi, wodę odlewamy, skrobię mieszamy z ziemniakami, dodajemy obydwie mąki, trzy żółtka i drożdże roztarte w mleku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy z pianą ubitą z trzech białek. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami, orzeszkami, pestkami dyni itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 206 kcal, Białko 2,1 g, Tłuszcz 18 g, Węglowodany 13 gŹródło: Rewia