Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe buchty z rodzynkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Składniki
Rodzynki zalej koniakiem. Drożdże pokrusz, wymieszaj z połową mleka i pół łyżki cukru trzcinowego. Odstaw na 20 min.
Resztę mleka i cukru, mąkę, szczyptę soli, żółtko, zmielone migdały i 5 dag masła posiekaj. Dodaj rozczyn drożdżowy, wyrób ciasto. Odstaw na 50 min.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na kawałki szer. 3 cm. Uformuj placuszki, ułóż rodzynki, zalep. Ciasno ułóż w formie. Resztę masła stop z cukrem waniliowym, posmaruj buchty. Odstaw na 10 min. Piecz 25 min w 200°C.Źródło: Chwila dla Ciebie