Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Danie możemy przygotować w większym naczyniu żaroodpornym lub w dwóch mniejszych kokilkach. Przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy. Najlepiej zalać ziemniaki na 10 minut wodą z odrobiną cukru, potem przepłukać i dokładnie osuszyć. Ziemniaki smażymy. Gotowe układamy w kokilkach. Kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. Usmażone kawałki kurczaka układamy na frytkach. Frytki z kurczakiem posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut z termoobiegiem. Ser powinien się lekko zarumienić. Szykujemy sos i surówkę: Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórka w pomidora w plasterki. Do kokilek z zapieczonymi frytkami z mięsem nakładamy porcje surówki. Całość polewamy sosem. Serwujemy od razu, aby frytki i kurczak były gorące.