Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drobiowe steki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Piersi kurczaka umyj, osusz i za pomocą ostrego noża zrób z wierzchu kilka nacięć.
Mięso równo posyp przyprawą do kurczaka i schłódź w lodówce. Gałązkę tymianku oraz natkę pietruszki opłucz, drobno posiekaj i wsyp do miseczki.
Dodaj 3 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj. Całość nałóż na schłodzone piersi kurczaka.
Mięso skrop sokiem z 1 cytryny i wstaw na około 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Przygotowane steki zdejmij z patelni i trzymaj w cieple (zachowaj sos po pieczeniu).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż umyte pomidory, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz dymki.
Podsmażone warzywa dodaj do mięsa i polej powstałym podczas smażenia kurczaka sosem.
Czas przygotowania: 50 minut 330 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień