Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe sakiewki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 248
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 248
Składniki
Na stolnicę wysyp 10 dag przesianej mąki. Dodaj szczyptę soli. Na środku zrób wgłębienie. Wlej do niego 6 łyżek wody wymieszanej z łyżką oleju. najpierw zarób nożem, a następnie rękami wyrób gładkie ciasto.
Stolnicę oprósz pozostałą mąką. Rozwałkuj wyrobione ciasto na cienki płat. Za pomocą szklanki lub dużego kieliszka wykrawaj krążki.
Mięso kurczaka op łucz, oczyść, a potem pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż mięso. Dodaj szpinak. Oprósz solą oraz pieprzem, podlej odrobiną wody. Duś około 5 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym.
Przygotowane nadzienie porozkładaj na krążkach ciasta. Uformuj sakiewki. Kilka łodyg szczypiorku zblanszuj we wrzątku.
Obwiąż przygotowane sakiewki. Gotuj na parze (np. na ułożonym na garnku sicie) ok. 5 minut. Posyp zrumienioną na oleju bułką tartą i udekoruj jabłkami.
czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety