Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drobiowe klopsiki na roszponce"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł, 6 porcji.
Mięso mielone przełóż do miski. Kajzerkę (najlepiej czerstwą) włóż do miseczki, zalej kilkoma łyżkami śmietany, odłóż do namoczenia, a potem lekko odciśnij. Rozdrobnij, dodaj do mięsa mielonego.
Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Razem z czosnkiem dodaj do mięsa. Wbij jedno całe jajko. Starannie wyrób masę na pulpety. Dopraw ją do smaku przyprawą do drobiu, solą, pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z masy mięsnej formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki. Układaj je na blasze. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st.
W tym czasie roszponkę przebierz, opłucz i osusz, oderwij końcówki. Gęsty jogurt (np. typu greckiego) wymieszaj z majonezem. Dodaj drugi przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
Przygotowaną roszponkę rozłóż na dużym półmisku lub mniejszych talerzykach. Na roszponce połóż ciepłe pulpeciki drobiowe. Danie podawaj na stół razem z sosem czosnkowym.Źródło: Świat kobiety