Ryż ugotować na sypko.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju.
Marchewkę zetrzeć na tarce.
Mięso zmielić.
Ryż wsypać do miski, dodać do niego usmażoną cebulę, pozbywając się nadmiaru oleju oraz mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, pieprzem chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę zanurzyć we wrzątku -kapusta ma się sparzać, a nie gotować, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać. Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Zajmie to krótką chwilkę, ponieważ liście młodej kapusty parzą się szybciutko. Ze sparzonych i ostudzonych liści ścinamy środkowy gruby nerw. Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i formujemy gołąbki.
Układamy w parowarze i parujemy ok 40 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub usmażoną na złoto cebulką.
Komentarze do przepisu (1)