Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe curry z migdałami"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój w nieco większą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a miąższ drobno pokrój. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj pastę curry i mięso. Mieszając, smaż na dużym ogniu, aż kawałki indyka ładnie się zrumienią ze wszystkich stron. Posyp trawą cytrynową, dodaj czosnek, chili oraz imbir. Wymieszaj i przełóż do garnka.
Do mięsa wlej 1 szkl. bulionu oraz mleko kokosowe. Przykryj i duś ok. 20 min. W drugim garnku zagotuj pozostały bulion, wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziarenka wchłoną cały bulion i staną się miękkie. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, przełóż na talerzyk.
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Włóż do gulaszu, wymieszaj i gotuj 8 min (już nie przykrywaj garnka). Gulasz ew. przypraw pieprzem. Zdejmij z ognia. Kolendrę opłucz, posiekaj. Gulasz podaj z ryżem, posyp migdałami i kolendrą.Źródło: Tina