Drobiowa rolada z fetą i pesto

Drobiowa rolada z fetą i pesto
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Soczysty kurczak z włosko-bałkańskim środkiem. Do podania na ciepło lub na zimno do kanapek.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (domowego lub ze słoiczka)
  • ok. 120 g sera feta
  • pieprz czarny i ziołowy, sól

Przygotowanie

  1. Oczyszczone filety z kurczaka ubijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Na folii aluminiowej układamy płaty ściśle koło siebie (nie może być dziur) tworząc prostokąt.

    Mięso obsypujemy pieprzem i solą. Połowę prostokąta smarujemy pesto, następnie pośrodku, w linii, układamy kawałki fety. Zwijamy naszą roladę, wierzch delikatnie smarujemy resztą pesto, zawijamy szczelnie w folię (możesz również owinąć roladę nitką i piec w naczyniu żaroodpornym).

    Roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min w 190 stopniach.

  2. Podajemy na ciepło lub na zimno.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

ewka16 20 stycznia
ciekawy pomysł :)
Składniki
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki pesto bazyliowego (domowego lub ze słoiczka)
  • ok. 120 g sera feta
  • pieprz czarny i ziołowy, sól
Składniki