Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna ryba pieczona w sosie z pietruszki ;-)
Składniki
Filety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej natki pietruszki), a obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
W misce mieszamy natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy filety z dorsza.
Resztą sosu polewamy filety. Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc).
Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową. Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła.
Po upieczeniu dorsza podajemy z ryżem i surówką( u mnie zielona fasolka).
Smacznego !!!