Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Lekki, zdrowe i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom.

Składniki

  • polędwica ze świeżego dorsza 800 g
  • marchewka 2 szt.
  • papryka czerwona 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pieprz cytrynowy 2 łyżki (bez soli)
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • woda ciepła 200 ml
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  1. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą (jeśli pieprz nie zawiera soli). Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
    Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.

  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki

  3. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

  4. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.

Składniki
  • polędwica ze świeżego dorsza 800 g
  • marchewka 2 szt.
  • papryka czerwona 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pieprz cytrynowy 2 łyżki (bez soli)
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • woda ciepła 200 ml
  • olej roślinny do smażenia
Składniki