Dorsz z cytrusową gremolatą

Przepis dnia 2014-11-13
Dorsz z cytrusową gremolatą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: oldfork
Jakież to aromatyczna, jakiż to ma świeży smak a jaki aromat...to co pokazują zdjęcia to mało, zapach, smak, wygląd. Wszystko w jednym prostym daniu.

Składniki

  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • sok z całej cytryny
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • duży pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10-15 min aby smaki się połączyły.

  2. W tym czasie możemy przygotować dorsza.
    ok 20-30 dag. dorsza
    pieprz, sól
    1/2 łyżeczki oleju
    Dorsza delikatnie myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem (UWAGA nie solimy bo puści wodę). Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałek pergaminu do pieczenia który skrapiamy olejem. Na pergamin delikatnie wykładamy dorsza i smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony (przy zmianie strony pomagamy sobie pergaminem - dorsz jest tak delikatny że musimy to zrobić ostrożnie żeby się nie rozpadł). Pod koniec smażenia oprószamy dorsza solą.

  3. Gotowego dorsza polewamy obficie gremolatą.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 10 listopada 2014
Bardzo ciekawy przepis :-) lubię ryby morskie, ale smażenie na papierze do pieczenia jest dla mnie nowością :-)... Czytaj całość »
Bardzo ciekawy przepis :-) lubię ryby morskie, ale smażenie na papierze do pieczenia jest dla mnie nowością :-) i na pewno wypróbuję :-), a sos zapowiada się bardzo aromatycznie i dorsz polany tym sosem musi być pyszny :-)
BEATA1978 10 listopada 2014
cud, miód, malina :)) Serio, cudownie się prezentuje. Nawet zdjęcie bym pożarła.
Jagoda50 11 listopada 2014
Bardzo apetyczne danie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • sok z całej cytryny
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • duży pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • sól, pieprz
Składniki