Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym

Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Filet z dorsza w pikantnym, aromatycznym sosie pachnącym sezamem.

Składniki

  • Filet z dorsza - 800g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Papryczka ostra - 2szt
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy pastę curry i cukier. Smażymy przez około minutę co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory i papryczki, smażymy bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dodajemy sos ostrygowy i koncentrat pomidorowy, dusimy już pod przykryciem kilka minut. Na końcu dodajemy dorsza - ja pokroiłam filety na 4 kawałki.

    Dorsza w sosie dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach możemy obrócić rybę, aby z obu stron obtoczyła się w sosie. Na obróbkę dorsza powinno wystarczyć 10 - 15 minut.

    Podajemy z ryżem lub drobną kaszą. Przed podaniem posypujemy sezamem lub szczypiorkiem.

Składniki
  • Filet z dorsza - 800g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Papryczka ostra - 2szt
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
Składniki