Dorsz w sosie koperkowo-cytrynowym

Przepis dnia 2011-08-01
Dorsz w sosie koperkowo-cytrynowym
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Delikanta rybka z aksamitnym sosem.

Składniki

  • filety z dorsza grenlandzkiego (może być każda inna ryba), 4 - 6 sztuk
  • łyżka masła
  • łyżka mąki przennej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • skórka otarta z małej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Usmażyć na złoto (ja smażyłam na patelni grilowej ale można rybę również ugotować na parze).

  2. W rondelku roztopić masło, wsypać czubatą łyżkę mąki, mieszająć podsmażyć na złoty kolor. Wlać mleko i bulion, zagotować. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu sosu, żeby z mąki nie porobiły się "kluchy". Dodać drobno posiekany koperek, skórkę i sok z cytryny. Gotować jeszcze z minutkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na talerz nałożyć dwie łyżki sosu, ułożyć rybę. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

margo21 24 lipca 2011
Pysznie wygląda !
kibi87 24 lipca 2011
jejku jak ja lubię rybki, a tu kolejny wart uwagi przepis:)
taura 26 lipca 2011
pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filety z dorsza grenlandzkiego (może być każda inna ryba), 4 - 6 sztuk
  • łyżka masła
  • łyżka mąki przennej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • skórka otarta z małej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
Składniki