Dorsz w śmietanie

Dorsz w śmietanie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie kuchni kaszubskiej. Tym razem na ruszt rzuciłem dorsza.

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 l mleka
  • świeża bazylia
  • świeży lubczyk
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza moczymy w mleku 20 min ,osączamy i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ,posypujemy pokrojoną w plastry cebulą ,dodajemy kilka listków bazylii ,lubczyku i zalewamy śmietaną. Zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 22 lipca 2014
pychocia, zjadłabym teraz bardzo takie delikatne jedzonko :)))
lidka5x5 22 lipca 2014
Jak się uda, będzie jutro, zrobiłam smaka sobie
BEATA1978 23 lipca 2014
Pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g filetów z dorsza
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 l mleka
  • świeża bazylia
  • świeży lubczyk
  • sól ,pieprz
Składniki