dorsz w pomarańczach

dorsz w pomarańczach
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
zima za oknem...;-( więc trzeba sobie wiosnę na talerzu przyrządzić ;-))) słoneczna wersja dorsza ( wbrew pozorom nie do końca banalnej ryby ) pomarańczowo-cytrynowa z avocado i sałatą rzymską. ...aby do wiosny ;-)

Składniki

  • filety z dorsza 4 szt.
  • cytryna
  • pomarańcza 2 szt.
  • sałata rzymska
  • avocado
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • koperek suszony
  • pietruszka suszona
  • chilli młynek

Przygotowanie

  1. filety z dorsza podlewamy sokiem z 1 pomarańczy i połówki cytryny
    oprószamy solą i pieprzem,posypujemy delikatnie koperkiem i pietruszką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok pół godziny

  2. w tym czasie przygotowujemy sałatę,myjemy liście sałaty rzymskiej,osuszamy,rwiemy na mniejsze kawałki,dodajemy cząstki pomarańczy,doprawiamy odrobiną soli i pieprzu ,skraplamy oliwą z oliwek,łyżką soku z cytryny i pomarańczy

  3. avocado obieramy ze skórki,usuwamy pestkę i miksujemy w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny na gładki sosik- doprawiamy chilli,pieprzem i solą

  4. filety smażymy na rumiano z dwóch stron na oleju rzepakowym
    podajemy z sałatą i sosem z avocado

    Mniammmm....

    Smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 10 maja 2017
Wspaniałe, aromatyczne połączenie <3
Facet_w_kuchni 11 maja 2017
Ależ zapachniało...
Bellapi 11 maja 2017
i love fish :
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filety z dorsza 4 szt.
  • cytryna
  • pomarańcza 2 szt.
  • sałata rzymska
  • avocado
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • koperek suszony
  • pietruszka suszona
  • chilli młynek
Składniki