Dorsz stir-fry z makaronem ramen

Dorsz stir-fry z makaronem ramen
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Zdrowy, pyszny i szybki, taki właśnie jest dzisiejszy dorsz stir-fry z makaronem Ramen. Dorsz stir-fry z makaronem Ramen i dużą ilością warzyw będzie genialny zarówno na obiad jak i na kolację. Ugotuj, posmakuj a z pewnością tak przygotowanego dorsza, zapiszesz na liście swoich ulubionych, szybkich przepisów.

Składniki

  • Dorsz polędwica 300 g
  • Makaron Ramen 150 g
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula biała
  • Marchewka
  • Limonka
  • Imbir – kawałek około 1 cm
  • Papryka chili wraz z pestkami – 1 mała sztuka.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sezam biały – 1 łyżka
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Sól

Przygotowanie

  1. Makaron Ramen wrzuć na osolony wrzątek, i gotuj 3 minuty, odcedź i odstaw.

  2. Podczas gdy makaron się gotuje, umyj, osusz i pokrój dorsza w dużą kostkę. Rybę dopraw solą i sokiem z połowy limonki, odstaw.

  3. Cebulę pokrój w pióra, imbir i papryczkę chili wraz z pestkami drobno posiekaj.

  4. Wszystkie papryki pokrój w równe paski a marchewkę na plasterki.

  5. Rozgrzej na patelni olej sezamowy. Wrzuć na olej cebulę, paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj marchew i paprykę.

  6. Dolej sos Teriyaki, posól do smaku i smaż od czasu do czasu mieszając 10 minut.

  7. Po 10 minutach dołóż dorsza, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem kolejne 10 minut /w trakcie duszenia łagodnie zamieszaj/.

  8. Dodaj makaron, delikatnie wymieszaj, posyp białym sezamem oraz posiekaną dymką.

Składniki
  • Dorsz polędwica 300 g
  • Makaron Ramen 150 g
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula biała
  • Marchewka
  • Limonka
  • Imbir – kawałek około 1 cm
  • Papryka chili wraz z pestkami – 1 mała sztuka.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sezam biały – 1 łyżka
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Sól
Składniki