Dorsz pod beszamelem

Dorsz pod beszamelem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Polecamy, polecamy! Wciągająca zapiekanka.

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza
  • 200 g ryżu
  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • parmezan
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
    Beszamel:
    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
    Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
    Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
    W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.

Składniki
  • 500 g filetu z dorsza
  • 200 g ryżu
  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • parmezan
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól
Składniki