Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Rybę podajmy na zielonej sałacie karbowanej.
Na patelni rozgrzewamy masło. Patelnię zdejmujemy z ognia, do stopionego masła dodajemy bułkę tartą, posiekane orzechy, sok i skórkę startą z jednej cytryny oraz połowę posiekanego rozmarynu i połowę natki pietruszki. Mieszamy.
Filety posolonego dorsza układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rybę posypujemy orzechową panierką. Wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 180oC piekarnika.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sokiem i skórką z drugiej cytryny, resztą rozmarynu i natki pietruszki i ewentualnie drobno posiekaną papryczką chili. Zalewamy oliwą, mieszamy. Sosem skrapiamy upieczonego dorsza.
<strong>Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 5,50 zł</strong>
Wartość odżywcza jednej porcji 350 kcal Białko 15,1 g/ Tłuszcz 43 g/Węglowodany 38 gŹródło: Rewia