Dorsz po krymsku

Dorsz po krymsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia ukraińska

Składniki

  • 3 polędwiczki z dorsza
  • 3 czerwone papryki
  • mąka
  • olej
  • 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie

  1. Papryki upiekłem w piekarniku, gdy skórka sczerniała włożyłem do foliowego worka i zawiązałem. Gdy strąki papryki ostygły, zdjąłem skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w wąskie paski.

    Filety rybne obtoczyłem mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką.

    Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
    Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 30 czerwca 2018
To było mega pyszne <3 Nawet posmakowało rybnym niejadkom ;)
basiliana 01 lipca 2018
Ciekawe połączenie, na pewno aromatyczne i smaczne:)
gochna55 03 lipca 2018
Ryby,rybki, rybeczki, rybcie ... Każda i na różne sposoby. Chociaż najlepszy to KRÓL KARP. Zabieram i do... Czytaj całość »
Ryby,rybki, rybeczki, rybcie ... Każda i na różne sposoby. Chociaż najlepszy to KRÓL KARP. Zabieram i do zrobienia w piątek w prodiżu! - warunki wakacyjne. Wielki kciuk :) :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 polędwiczki z dorsza
  • 3 czerwone papryki
  • mąka
  • olej
  • 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • słodka papryka w proszku
Składniki