Dorsz po aleksandryjsku

Dorsz po aleksandryjsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami.

Składniki

  • 1 kg dorsza atlantyckiego
  • 500 g pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

  1. Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
    Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

  2. Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).

  3. Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
    Podajemy z gotowanym ryżem.

Komentarze do przepisu (8)

moniia 24 lutego 2015
Ryby z pomidorami nie jadłam jeszcze w takiej odsłonie,smakowicie wygląda na pewno zrobię:):)
lidka5x5 24 lutego 2015
Pięknie wygląda i apetycznie ta rybka. :)))
Futka 24 lutego 2015
Wspaniała i smaczna rybka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg dorsza atlantyckiego
  • 500 g pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
Składniki