Dorsz pieczony w koperku

Przepis dnia 2013-07-10
Dorsz pieczony w koperku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Delikatna i aromatyczna rybka pieczona bez panierki ... dietetyczne delicje...

Składniki

  • dorsz - 70 dag
  • koperek - pół pęczka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek - kilka ząbków
  • pieprz
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Rybę osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.

  2. Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta.

  3. Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.

  4. Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na przykład z żółtą fasolką szparagową. Oczywiście jeśli stosujecie się do zaleceń diet odchudzających to radzę sobie odpuścić tą ilość bułki tartej na fasolce i masełka na ziemniakach, które widzicie na zdjęciach :)

    Inne przepisy zgodne z popularną dietą Vitalia znajdziecie w linku pod wpisem.

Komentarze do przepisu (8)

irma 08 lipca 2013
Na taką rybkę zawsze jestem chętna.
gogusia 09 lipca 2013
ja też uwielbiam ryby w każdej postaci:)
dorcia41 09 lipca 2013
Dietetyczne rybne cudo z dodatkiem czosnku który uwielbiam mmmmm pycha :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dorsz - 70 dag
  • koperek - pół pęczka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek - kilka ząbków
  • pieprz
  • sól
  • cytryna
Składniki