Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza, świeży, na lodzie przywieziony prosto z kutra, podany na szpinaku z risottem morskim. W całym domu było aż fioletowo od jodu!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Sprawione filety skrop sokiem z cytryny, posyp sola, świeżo zmielonym białym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do ryb. Odstaw na godzinę do lodówki.
Przygotuj risotto - drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zgnieciony i drobno posiekany czosnek i wsyp ryż. Mieszaj, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej wino i mieszaj w dalszym ciągu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewaj po chochli bulion i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Dodaj łyżkę masła, posyp obficie natką i wymieszaj. Szpinak zblanszuj wrzątkiem, odcedź dokładnie i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję również odrobinę gałki muszkatołowej.
Filety usmaż na niewielkiej ilości oliwy, nie za mocno, aby się nie rozpadły. Upieczone połóż na szpinaku i podawaj z risottem i ćwiartką cytryny.