Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem

Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link. Zapewniam, że warto! Smacznego. <WJ>

Składniki

  • 2 polędwice z dorsza (po 250 g)
  • 100 g masła czosnkowego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • ½ fenkułu
  • 1 mandarynka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko L
  • 150 g grzybów shimeji
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą i dusiłem pod przykryciem z sosem sojowym, cukrem kokosowym i szczyptą mielonej kozieradki. Pod koniec dodałem sos ostrygowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie (1 łyżeczka-100 ml wody). Zagęściłem.

    W tym samym czasie przygotowujemy ryż, który gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym oleju. Po środku patelni robimy „puste miejsce”’, w które wbijamy jajko. Ścinamy i mieszamy z ryżem.

    Ogórek kroimy na wstążki, koper w piórka. Mieszamy, polewamy sosem (sok z mandarynki, oliwa, miód, sól, pieprz).

    Na rozgrzane masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min).

    Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 polędwice z dorsza (po 250 g)
  • 100 g masła czosnkowego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • ½ fenkułu
  • 1 mandarynka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko L
  • 150 g grzybów shimeji
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • Sól, pieprz
Składniki