Dorsz na cytrynowym risotto

Przepis dnia 2021-01-12
Dorsz na cytrynowym risotto
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Składniki

  • RISOTTO:
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 700 ml bulionu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta nitek szafranu
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól do smaku
  • DORSZ:
  • 360 g polędwicy z dorsza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • plastry cytryny
  • świeży koperek

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

  2. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół).

  3. Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (20)

turek 09 stycznia
super wygląda;)
Maudie 09 stycznia
Wyśmienite danie!
Nevermore 10 stycznia
Pychotka, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • RISOTTO:
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 700 ml bulionu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta nitek szafranu
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól do smaku
  • DORSZ:
  • 360 g polędwicy z dorsza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • plastry cytryny
  • świeży koperek
Składniki