Dorsz atlantycki i karmelizowane marchewki na parze ( bez soli )

Dorsz atlantycki i karmelizowane marchewki na parze ( bez soli )
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Świetne obiadowe danie w niecałe 30 minut. Gotowanie na parze nie wymaga solenia potraw i dodawania tłuszczu. Danie jest bardzo pyszne, mieszają się tu smaki słodkie z wytrawnymi.

Składniki

  • polędwiczki dorsza atlantyckiego 350 - 400 g
  • młode marchewki 12 sztuk
  • młode ziemniaki ok. 1 kg
  • przyprawa tandoori masala
  • cukier kokosowy 2 łyżki
  • masło, lub olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • koperek
  • sok z cytryny
  • kardamon

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewki obieramy lub skrobiemy.
    Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy na ręcznik papierowy.
    Potem rybę przyprawiamy tandoori masalą i każdą kładziemy na kawałku papieru do pieczenia.
    To ułatwi nam wyjęcie ryby w całości.
    Gotujemy wodę w parowniku.
    W dolna pojemnik wkładamy ziemniaki, w górny rybę.
    Parujemy około 25 minut.
    W tym czasie w osobnym garnku ok. 10 minut gotujemy marchewki. Nie mogą być miękkie.
    Na patelni rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , kardamonem i wkładamy tam podgotowane marchewki.
    Karmelizujemy je ok. 5 minut.
    Wszystko wykładamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 4 dni temu
Pychotka i to chyba wystarczy ;) Jak nie, to napisz hihi.
Składniki
  • polędwiczki dorsza atlantyckiego 350 - 400 g
  • młode marchewki 12 sztuk
  • młode ziemniaki ok. 1 kg
  • przyprawa tandoori masala
  • cukier kokosowy 2 łyżki
  • masło, lub olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • koperek
  • sok z cytryny
  • kardamon
Składniki