Dorada z ziemniakami ziolami i parmezanem

Dorada z ziemniakami ziolami i parmezanem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: airin2007
smaczne i lekkostrawnie

Składniki

  • dorada lub inna swieza ryba pstrag itd, ok 1kg
  • ziemniaki, 4 duze
  • ser parmezan, 50 gramow
  • czosnek, 2 zabki
  • pietruszka zielona, 5 lyzek
  • oliwa z oliwek, 8 lyzek
  • sol pieprz, do smaku
  • rozmaryn swiezy lub suszony, do smaku

Przygotowanie

  1. rybe oczyscic z zewnatrz i srodka,natrzec od srodka sola,piepszem wlozyc rozmaryn czosnek i pieruszke zielona.

  2. ziemniaki obieramy ze skorki myjemy i kroimy na talarki, forme wykladamy papierem do pieczenia polewamy oliwa z oliwek.

  3. ziemniaki mieszamy z sola piepszem ,rozmarynem,pietruszka zielona nastepnie wykladamy na dno formy posypujemy serem i polewamy oliwa.Na wierzch kladziemy rybe przykrywamy pozostalymi ziemniakami posypujemy pietruszka rozmarynem solimy piepszymy polewamy oliva z oliweki na sam koniec posypujemy serem.

  4. Rybke wkladamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy ok 50 minut w tem 180stopni

Komentarze do przepisu (2)

klaudyna1957 15 września 2009
Pysznie wygląda ta rybka, i te ziemniaczki pyyyyycha, na pewno skorzystam z przepisu pozdrawiam
EWAUG 13 lutego 2011
Niestety. Nikomu z mojej rodziny nie smakowało to danie.
Składniki
  • dorada lub inna swieza ryba pstrag itd, ok 1kg
  • ziemniaki, 4 duze
  • ser parmezan, 50 gramow
  • czosnek, 2 zabki
  • pietruszka zielona, 5 lyzek
  • oliwa z oliwek, 8 lyzek
  • sol pieprz, do smaku
  • rozmaryn swiezy lub suszony, do smaku
Składniki