Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dorada w ziołowym sosie z chili"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 101
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1802
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 60
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 101
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1802
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 60
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Zielony i czerwony strączek chili oczyścić z pestek. Pokroić w cienkie plasterki. Bazylię i kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki, trochę ziół zostawić do dekoracji, a resztę posiekać.
Na rozgrzany olej słonecznikowy wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać sos rybny, sos sojowy, 6 łyżek wody i posiekane zioła.
Ryby opłukać, osuszyć, skórę ponacinać w romby. Tuszki oprószyć solą, obtoczyć w mące ziemniaczanej, nadmiar mąki strzepnąć. We frytownicy rozgrzać 0,5 l oleju. Wkładać po 2 dorady. Smażyć je po 2 minuty z każdej strony.
Usmażone ryby ułożyć na talerzach, polać sosem ziołowym z chili. Udekorować odłożonymi ziołami. Podawać np. z ryżem.Źródło: Życie na gorąco