Dorada w białym winie i pietruszce

Dorada w białym winie i pietruszce
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Bardzo delikatna ryba w wyrazistym, aromatycznym sosie.

Składniki

  • dorada ok. 400g
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wina
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę oczyść, umyj i osusz. Następnie natrzyj ją dokładnie solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego i zrób 3-4 nacięcia na boku. Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek i chilli, połową powstałej mieszanki wraz z łyżeczką masła faszeruj rybę od środka. Posyp ją resztą pietruszki, czosnku i chilli, skrop sokiem z cytryny (na wierzch również można położyć trochę masła), podlej białym winem i piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180C.

Składniki
  • dorada ok. 400g
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wina
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Składniki