Dorada pod pierzynką z pora

Dorada pod pierzynką z pora
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Szybki obiad dla rybnych smakoszy

Składniki

  • dorada (lub inna ryba w całości), 2 szt. (około 500 g)
  • por, 1 szt.
  • beszamel, 300 ml
  • koperek, 1 pęczek
  • sól, pieprz, czosnek, do smaku
  • makaron papardelle, wg uznania
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Beszamel przygotuj wg mojego przepisu, który podaję przy "Lasagne rodzinnej w trzech smakach", posłuży on jako podstawa do sosu koperkowo-czosnkowego.

  2. Rybę umyj i spraw. Lekko posól i odstaw na chwilę. Sos beszamelowy wymieszaj z pokrojonym drobno koperkiem i zgniecionymi ząbkami czosnku (1-2 szt.). Por (jego białą część) pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2 łyżki oliwy z oliwek, na to połóż połowę pokrojonego pora i rybę, polej ją dokładnie sosem i połóż resztę pora. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w temp. 180 st. przez 30 minut. W czasie kiedy się piecze ugotuj makaron.

  4. Podawając nie zapomnij wyłożyć sosu na makaron :) Smacznego! Kwiecień, 2010r.

Komentarze do przepisu (3)

polkangaroo 29 kwietnia 2010
Mnie nie musisz zachęcać, jutro piątek, jak znam życie będzie ryba Twojego przepisu.
wioleta333 30 kwietnia 2010
lubię ryby , napewno pyszne......
wiola1100 30 kwietnia 2010
taka rybka musi być bardzo smaczna
Składniki
  • dorada (lub inna ryba w całości), 2 szt. (około 500 g)
  • por, 1 szt.
  • beszamel, 300 ml
  • koperek, 1 pęczek
  • sól, pieprz, czosnek, do smaku
  • makaron papardelle, wg uznania
  • oliwa z oliwek
Składniki