Domowy sos boloński

Domowy sos boloński
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Kuchnia włosko-polska

Składniki

  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 50 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Seler, marchewkę i cebulę obierz, oczyść papryki i wszystko pokrój w kosteczkę. Na oleju usmaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj warzywa i smaż jeszcze 5 min, mieszając. Połącz z koncentratem, zasmaż. Rozprowadź wszystko rosołem i gotuj kolejne 2 min.

  2. Na koniec dodaj do sosu pomidory z puszki i zioła. Duś ok. 20 min. Przypraw solą i pieprzem. Podaj oczywiście z makaronem :)

Komentarze do przepisu (1)

tusiek83 29 stycznia 2012
pycha sosik pozdrawiam
Składniki
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 50 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • sól
  • pieprz
Składniki