Domowy Pasztet Drobiowy

Domowy Pasztet Drobiowy
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iza1988x
Domowe, pyszne tysiac razy lepsze od sklepowej wedliny, troszke trzeba sie napracowac ale przynajmniej wiemy co jemy;)

Składniki

  • cały kurczak, 2 sztuki (okolo 1,5 kilo jeden)
  • marchew, 4-5 sztuk
  • pietruszka, 2 sztuki
  • seler, 1/2 sztuki
  • jajka, 3 sztuki
  • bułka czerstwa, 1 sztuka
  • bulka tarta, 2-3 łyzki
  • iimbir (ja dalam mielony ale moze byc swiezy ), 2 plaskie lyzeczki
  • pieprz, wegeta, do smaku
  • tluszcz i bulka tarta, do wysmarowania foremek

Przygotowanie

  1. kurczaka dokladnie myjemy i dzielimy na cwiartki, badz jak komu wygodnie.wrzocamy do garka , do tego dodajemy obrane i umyte marchewki, pietruszki i seler. dodajemy troche wegety do smaku i gotujemy do tej pory az mieso bedzie bez problemu odchodzic od kosci. obieramy mieso z kosci i mielimy 3 razy na koniec dodajemy zmielona marchew, pietruszke i seler. bardzo warzne jest by skore takrze zmielic.

  2. do zmielonej masy dodajemy jajka, namoczona czerstwa bulke, bulke tarta, przyprawy.dokladnie mieszamy tak aby wszystkie skladniki dobrze sie ze soba polaczyly.

  3. forme wykladamy paierem do pieczenia, lub smarujemy tluszczem i wysypujemy bulka tarta.pasztet mozemy wylozyc do blaszki jaka kolwiek mamy w domu. ja wylozylam go do trzech okolo 25 cm keksowek, i zaja okolo 3/4 wysokosci foremki. moja mama zas piecze swoj pasztet w normalnej blasze do pieczenia ciasta roznica jest tylko taka ze jej jest cienszy i krocej sie piecze. pieczemy go okolo 45 minut w 180 stopniach do momentu az wierzch sie dosyc dobrze zezloci.

Komentarze do przepisu (8)

robaczek83 29 stycznia 2011
Wygląda przepysznie :)
Jagoda50 01 lutego 2011
Też piekę podobny pasztet .Dodaje do niego trochę swieżo startej gałki muszkatołowej.
perpetuum 02 lutego 2011
Wygląda pysznie!!! Do ulubionych z zamiarem wypróbowania :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cały kurczak, 2 sztuki (okolo 1,5 kilo jeden)
  • marchew, 4-5 sztuk
  • pietruszka, 2 sztuki
  • seler, 1/2 sztuki
  • jajka, 3 sztuki
  • bułka czerstwa, 1 sztuka
  • bulka tarta, 2-3 łyzki
  • iimbir (ja dalam mielony ale moze byc swiezy ), 2 plaskie lyzeczki
  • pieprz, wegeta, do smaku
  • tluszcz i bulka tarta, do wysmarowania foremek
Składniki