Domowy makaron

Domowy makaron
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Niedzielny rosół? Tylko z domowym makaronem.

Składniki

Przygotowanie

  1. 2 szklanki mąki wysypałam na stolnicę. W środku zrobiłam dołek, do którego wbiłam jajko. Połączyłam jajko z mąką podlewając 200 ml zimnej wody, aby ciasto nie było zbyt twarde. Podzieliłam ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 milimetra. Z płata ciasta wykroiłam paski. Odstawiłam do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie nałożyłam na siebie pasy ciasta i kroiłam kluseczki. Wrzucałam kluski na gotujący się osolony wrzątek. Gotowałam do miękkości. Żadna filozofia, a smak rosołu z domowym makaronem wspaniały!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 31 stycznia 2013
oczywiście, taki makaron jest the best ! ja też tak robię :)
Konto usunięte 31 stycznia 2013
Nie ma to jak własnoręcznie zrobiony makaron.Ja jak robię to część suszę i mam na następny raz...5...:)
irma 01 lutego 2013
Z takim domowym makaronem rosół ma zupełnie inny smak. 5
Składniki
Składniki