Domowy kebab XXL, bułka oraz sos

Domowy kebab XXL, bułka oraz sos
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Karol1212
Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.

Składniki

  • 800 g mięsa z uda kurczaka
  • 700 g mięsa z piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 zielony ogórek
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki imbiru
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.

    MARYNATA SKŁAD:

    – 4 łyżki oleju
    – 1 łyżka soli
    – 1 łyżka ostrej papryki
    – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    – 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    – 1 łyżka kolendry
    – pół łyżeczki chili
    – pół łyżeczki imbiru

    Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  2. Przygotowanie sosu.

    Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.

    Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.

    Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)

  4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.

  5. Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.

    Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

  6. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.

    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.

  7. Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.

  8. Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
    Kroimy na 4 równe części.

  9. Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków

Składniki
  • 800 g mięsa z uda kurczaka
  • 700 g mięsa z piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 zielony ogórek
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki imbiru
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
Składniki