Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM

Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu. Jest zdecydowanie lepszy i daje dużą satysfakcję.

Składniki

  • BUŁKI DO KEBABA (wychodzi 12 sztuk) -ok 70g świeżych drożdży -2 płaskie łyżki cukru
  • -300ml ciepłego mleka -200ml ciepłej wody -łyżeczka soli
  • -ok 6 łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania
  • DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros
  • -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony
  • -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona
  • -sos czosnkowy -ketchup

Przygotowanie

  1. BUŁKI

    Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.


    Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.





    Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.

    Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.







    Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.

    Każdą z części będziemy wałkować na duży placek.

    Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm

    Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.

    Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.

    Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.

    Bułki gotowe.

    Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.





    Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.

    Cebulę szatkuję.

    Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.

    Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)



    Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)

    Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.

  2. i gotowe

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 09 kwietnia
A Pani co tu za pyszności robi ;p
smaki-katriny 09 kwietnia
a takie tam :D
Nevermore 10 kwietnia
Ja już myślę o chatkach, bo mi dzieciaki drzwi i okna zjadły ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BUŁKI DO KEBABA (wychodzi 12 sztuk) -ok 70g świeżych drożdży -2 płaskie łyżki cukru
  • -300ml ciepłego mleka -200ml ciepłej wody -łyżeczka soli
  • -ok 6 łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania
  • DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros
  • -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony
  • -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona
  • -sos czosnkowy -ketchup
Składniki