Domowy Kebab

Domowy Kebab
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Mój mąż jestem fanem kebaba. Mógłby go jeść na okrągło. Poniżej przepis na takiego domowego. Koszt jest o wiele niższy od tego kupnego a smakuje równie dobrze.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 g udka z kurczaka bez kości
  • przyprawa kebab-gyros
  • ulubiona sałatka ( przykładowa na moim profilu)
  • sos (np. czosnkowy przepis na moim profilu)
  • 4 tortille
  • olej rzepakowy (np. z dodatkiem oliwy z oliwek)

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oraz udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski.
    Wsypujemy przyprawę kebab-gyros ( ilość w zależności od upodobań).
    Wlewamy niewielką ilość oleju i dokładnie mieszamy.
    Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

  2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy mięsko aż do zrumienienia.
    Najlepiej na patelni teflonowej nie potrzebujemy dodawać oleju.

  3. Na tortille kładziemy niewielką ilość ulubionej sałatki bądź surówki.
    Następnie mięsko, polewamy ulubionym sosem.
    Całość zawijamy i wkładamy na ok. 1min na rozgrzaną patelnię ( bez dodatku tłuszczu).
    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Futka 25 sierpnia 2016
Domowy najlepszy! :D
Bellapi 25 sierpnia 2016
Dziękuję za komentarz i ocenę. w przyszłości muszę jeszcze dopracować przyprawianie aby nie używać... Czytaj całość »
Dziękuję za komentarz i ocenę. w przyszłości muszę jeszcze dopracować przyprawianie aby nie używać gotowców które niekiedy zawierają w składzie więcej soli i aromatów niż naturalnych przypraw. Człowiek uczy się całe życie więc i na doskonalenie też znajdzie się czas. :)
Składniki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 g udka z kurczaka bez kości
  • przyprawa kebab-gyros
  • ulubiona sałatka ( przykładowa na moim profilu)
  • sos (np. czosnkowy przepis na moim profilu)
  • 4 tortille
  • olej rzepakowy (np. z dodatkiem oliwy z oliwek)
Składniki