> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku.
Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami. Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu).
Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki.
Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny - jeżeli będziecie mieli kłopot z formowaniem sznycelków, to użyjcie po prostu łyżki i za jej pomocą nakładajcie porcje bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
Do wyjątkowo dietetycznych dań te sznycelki nie należą...no ale cóż, ja się tym za bardzo nie przejmuję, bo są pyszne, więc przepis Wam przekazuję ;)
Polecam przepis na domowe sznycle z mięsa mielonego po wiejsku. Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.
Komentarze do przepisu (4)
Osobiście preferuję mielone z piersi indyka. Ale faktycznie: co kto lubi..
Niby kanon kuchni a... Czytaj całość »
Osobiście preferuję mielone z piersi indyka. Ale faktycznie: co kto lubi..
Niby kanon kuchni a każdy robi trochę inaczej. Nie próbowałem jeszcze z ziemniakami. Muszę nadrobić. Wygląda na to, że masz fajne podejście do gotowania...
*Przejdziesz do wersji klasycznej