Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Czereśnie myję, dryluję. Wrzucam do garnka i dolewam wodę. Gotuję na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną (owoce można też potłuc tłuczkiem lub zostawić w całości).
Dodaję cukry. Gotuję, by się rozpuściły. Zostawiam do przestygnięcia.
Do owoców dodaję Konfiturex i gotuję na średnim ogniu 2-3 min, do momentu wrzenia (co jakiś czas dżem mieszam).
Następnie rozkładam gorący do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcam i odstawiam do wystygnięcia.
65 min • Porcja 190 kcal • Koszt słoiczka ok. 3 zł • Przepis na 3-4 słoiczki.Źródło: Kobieta i życie